Seria KLASYKA MNIEJ ZNANA
Spis treści
Rozdział I. Nauki wyzwolone, czyli piękne, są naśladowaniem
pięknej natury. Najwyższa doskonałość w zmysłowym
wystawieniu jest ich celem. ................................................ 5
§ 1. Co są nauki wyzwolone, czyli piękne? co piękne sztuki? Ich
początek. Dlaczego nazywamy je pięknymi? Ich różnica. .... 5
§ 2. Postępek w pięknych naukach i sztukach zależy od obszerniejszego
rozwijania się władz duszy, a szczególniej imaginacji.
Co jest imaginacja? Co geniusz? ............................... 9
§ 3. Natura jest przewodnikiem, źrzódłem i materią nauk
pięknych. ......................................................................... 18
§ 4. Nauki piękne w swoich naśladowaniach i dziełach nie
trzymają się ścisłej prawdy, ale tylko prawdopodobieństwa.
................................................................................ 21
§ 5. O wzorze idealnym. ......................................................27
§ 6. Najwyższa zmysłowa doskonałość, to jest najdoskonalsze
zmysłowe wystawienie, jest jedynym śrzodkiem, którego
w tworach swoich używają piękne nauki i sztuki. ............. 33
§ 7. Smak jest przewodnikiem geniuszu i imaginacji: jego teoria
jest teorią nauk i sztuk pięknych. ................................. 37
§ 8. Smak jest więcej niż proste wrażenie od zmysłów duszy
przesłane: jest to uczucie wewnętrzne, które zależy od
imaginacji i rozwagi. Może się rozebrać na pewne początki.
.............................................................................. 39
124
Rozdział II. Teoria smaku. .................................................... 42
§ 1. O piękności. ...................................................................42
§ 2. O uczuciu albo smaku nowości. ........................................ 53
§ 3. O uczuciu wielkości i górności. ......................................... 58
§ 4. O uczuciu, czyli smaku naśladowania. ................................71
§ 5. O harmonii. ....................................................................77
§ 6. O gracji. .........................................................................80
§ 7. O śmieszności. ...............................................................83
§ 8. O uczuciu, czyli smaku moralnym. ................................... 86
Dokończenie .........................................................................88
Rozdział III ...........................................................................89
§ 1. O ukształceniu, przymiotach i wpływie smaku. ................. 89
§ 2. O czułości smaku. ............................................................93
§ 3. O delikatności smaku. .......................................................97
§ 4. O trafności smaku. ..........................................................103
§ 5. O związku smaku z krytyką. ........................................... 107
§ 6. O przedmiotach smaku i korzyści z jego wydoskonalenia. .. 112
§ 7. Ile smak ma wpływu do obyczajów i namiętności. .......... 116
check_circle
check_circle