Książka papierowa dostępna w "DRUKU NA ŻYCZENIE" na stronie www.wyczerpane.pl
https://www.wyczerpane.pl/meksyk-od-kuchni-od-aztekow-do-adelity.html
https://audioteka.com/pl/audiobook/meksyk-od-kuchni-od-aztekow-do-adelity
Książka opowiada o meksykańskiej historii z perspektywy kulinarnej, ponieważ gastronomia to jedna z najbardziej charakterystycznych cech kultury Meksyku i zwierciadło jego historii. Meksyk to kraj różnorodny zarówno geograficznie – pustynie, doliny, lasy, selwy, góry i wybrzeża – jak i etnicznie; to tej różnorodności zawdzięcza swe kulinarne bogactwo. Dawne cywilizacje osiadłe na terenach dzisiejszego Meksyku udomowiły indyka, podjęły uprawy wielu gatunków roślin, takich jak kukurydza, pomidor, fasola, chili, dynia, orzeszki ziemne, awokado, kakao, wanilia , które dziś goszczą na stołach całego świata. W wyniku hiszpańskiej konkwisty meksykańska kuchnia wzbogaciła się o elementy europejskie i nadal, nie tracąc swego charakteru, czerpie inspiracje z całego świata.
Susana Osorio-Mrożek (ur. w Mexico City, Meksyk) - studiowała historię na Universidad Nacional de Mecxico (Mexico City) i archeologię na Uniwersytecie Veracruz. Pracowała w teatrze jako aktorka, reżyser, następnie jako kierownik swojej własnej grupy teatralnej. Jest także specjalistą, teoretykiem i praktykiem w zakresie gastronomii, dietetyki i żywienia. Uczestniczyła w programie badań nad produkcją żywności dla diabetyków w ramach National Association for Diabetic Children od Mexico. W roku 1986 była szefem kuchni dwu czołowych restauracji w Oslo i Stavanger (Norwegia), specjalności meksykańskie i międzynarodowe. W latach 1987-1989 mieszkała w Paryżu, od 1996 do 2008 prowadziła restauracje w Krakowie. Od 2009 mieszka w Nicei.
SPIS TREŚCI
DROGI CZYTELNIKU
Prolog – ZASADY SMAKU
Rozdział I – MEKSYK PREHISZPAŃSKI
Ludy koczownicze. – Mezoameryka. – Religia Mezoameryki. – Pokarm bogów. – Wojny kwiatowe. – Uczty bogów. - Ludożerstwo obrzędowe. – Potrawy. – Pokarm ludzi. – ROŚLINY. – Kukurydza. – Huautli – amarant. – Fasola. – Chía. – WARZYWA. – Nopal. – Chili. – Bataty (camote). – KAKAO. – Majowie. – Aztecy. – NAPOJE ALKOHOLOWE. – Maguey. – Zasady dotyczące napojów alkoholowych. – „Czterysta Królików”. – ŚRODKI STYMULUJĄCE. – Teonanácatl. – Środki halucynogenne. – Kult Teonanácatl. – Tytoń (Nicotina tabacum). – ZWIERZĘTA. – Indyk. – Pies. – Zwierzyna łowna i zbieractwo. – RYBOŁÓWSTWO. – TARGOWISKA. – MIASTA. – Domy. – Kuchnie. – Sprzęt kuchenny. – Nakrycia stołowe. – Dieta. – Dobre maniery. – Pokarmy. – PRZEPISY
Rozdział II – SPOTKANIE
Kuchnia hiszpańska. – Kolonizacja Antyli. – Podbój Meksyku. – Epidemie. – Kobiety indiańskie. – Hiszpańskie wpływy
w kuchni meksykańskiej. – Rolnictwo. – Hodowla. – Misjonarze
ROZDZIAŁ III – METYSAŻ
Kuchnia w XVI wieku. – Galeon z Manili. – KUCHNIE. – Kuchnie klasztorne. – Kuchnie domowe. – Dieta nowohiszpańska. –Barok. – Nowe ośrodki miejskie. – Kościół. – Kuchnia barokowa. – Zakony żeńskie. – PRZEPISY
Rozdział IV – NOWA HISZPANIA
Ludność. – Hiszpański Meksyk: Kreole i Półwyspiarze. – Gachupines. – Kreole. – Przeszłość prekolumbijska. – Kreolski katolicyzm. – Meksyk indiański. – Służący. – Metysi. – Czarnoskórzy, Mulaci i castas. – Kasty. – ŻYCIE MIEJSKIE. – Zwyczaje żywieniowe. – NAPOJE. – Pulque . – Tepache. – Tequila
Rozdział V – Wiek XVIII
Reformy Burbonów. – PRZEPISY. – Sosy. – Tortille. – Fasola. – Tamales
Rozdział VI – NIEPODLEGŁOŚĆ
Inwazja napoleońska. – Tertulie. – Walka zbrojna. – Uzyskanie niepodległości. – Sztandar narodowy. – Panowanie Augustyna I. – PRZEPISY
Rozdział VII – REPUBLIKA MEKSYKU
LUDNOŚĆ. – Epoka Santa Anny 1833–1855 . – Nowe wpływy zagraniczne. – Uroczystości. – Rodzinne uroczystości. – Los gringos. – Wojna o Reformę. – PRZEPISY. – ŚWIĘTA RODZINNE. – Urodziny. – Kolacja Bożonarodzeniowa. – Dzień Trzech Króli. – Posadas. – Wielki Post. – Śniadanie w dniu pierwszej komunii. – CODZIENNE MENU DOMOWE. – Śniadanie. – Obiad. – Kolacja. – Półofi cjalny obiad. – Półofi cjalna kolacja
Rozdział VIII – INTERWENCJA FRANCUSKA
II cesarstwo meksykańskie. – Cesarz . – HAUTE CUISINE . – Zasady dobrego smaku. – Antoine Câreme z Paryża. – PRZEPISY. – Przystawki. – Zupy. – Danie główne. – Deser
Rozdział IX – PORFIRIO DIAZ I REWOLUCJA MEKSYKAŃSKA
Gastronomia. – Obchody Stulecia. – REWOLUCJA MEKSYKAŃSKA. – Ci, którzy zostali w domach. – Zwyczaje żywieniowe w postrewolucyjnym Meksyku. – Tostadas, totopos i nachos. – Tortilla chips. – PRZEPISY
ROZDZIAŁ X – GEOGRAFIA MEKSYKU I KUCHNIA REGIONALNA
Północ. – Kuchnia północna. – Region Zachodni i El Bajío. – Kuchnia Regionu Zachodniego i El Bajío. – Region Centralny. – Kuchnia Regionu Centralnego. – Region Południowy. – Kuchnia Regionu Południowego. – Wybrzeże Zatoki Meksykańskiej: stany Veracruz i Tabasco. – Kuchnia Zatoki Meksykańskiej. – Jukatan. – Kuchnia Jukatanu
EPILOG
check_circle
check_circle